Индия отмъква фабриките от Китай с мегапроект за $1,2 трлн.

Планът предвижда моделиране на инфраструктурни проекти

03.10.2022 | 11:36 Редактор: Тодор Петров
Индия отмъква фабриките от Китай с мегапроект за $1,2 трлн.

С мегапроект на стойност 100 трилиона рупии (1,2 трилиона долара), наречен PM Gati Shakti – хинди за силата на скоростта – администрацията на индийския премиер Моди създава цифрова платформа, която съчетава 16 министерства. Порталът ще предложи на инвеститорите и компаниите решение на едно гише за проектиране на проекти, безпроблемно одобрение и по-лесна оценка на разходите.

"Мисията е да изпълняваме проекти без преразход на време и разходи. Целта е глобалните компании да изберат Индия за свой производствен център", каза Амрит Лал Меена, специален секретар по логистиката в министерството на търговията и индустрията.

Бързите проекти ще дадат предимство на Индия, особено спрямо Китай, който все още е до голяма степен затворен за външния свят и компаниите.

"Единственият начин да се конкурирате с Китай, освен факта, че има политически изисквания на държавите да се отдалечат, е да бъдете възможно най-конкурентоспособни по отношение на разходите", заяви Аншуман Синха, партньор в Kearney India, който ръководи транспорта и инфраструктурни практики.

Планът предвижда моделиране на инфраструктурни проекти по подобие на това, което направи Европа след Втората световна война или това, което направи Китай между 1980 и 2010 г., за да повиши "конкурентния индекс" на нацията.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК